torek, 4. februar 2014

TEDEN DNI PRED poroko preverita...

Sta se odločila, da si bosta poroko pripravila sama?
Ker je to življenski projekt, ki ga verjetno pripravljata prvič, vama bomo svetovali kako naj izgleda zadnji teden pred poroko.

Že med pripravami si naredita razpredelnico, v katero si vpišita vse ljudi, ki bodo sodelovali pri vajini poroki: fotograf, cvetličar, glasba, frizer, vizažist, lokacija civilnega obreda, župnik, pevski zbor, poročni salon, gostišče, hotel, slaščičar, ... Zraven naj bodo vpisane telefonske številke (mobitel!!) in po potrebi njihv meil.

So stavri, ki jih lahko dokončno uredita že mesec pred poroko in za to ne bo potrebno več skrbeti.

Poročna prstana
Prstane si lahko priskrbita že veliko prej. Je pa fino da jih vsaj kakšen teden pred poroko lahko.  Nerodno bi bilo, da bi pred matičarjem ugotovila, da sta vama prstana pretesna ali prevelika. Zadnji teden pred poroko prstane zaupajta priči, ki bo poskrbela, da bodo na poročni dan na pravem mestu in ne doma v omari.

 Matičar
Mesec pred poroko je zadnji termin, ko lahko na UE sporočita imeni prič. Takrat še enkrat preverita uro, če imajo prav zaznačeno in vajini imeni. Ne pozabita poravnati takse.


Poročna obleka za ženina
Verjetno z nakupom obleke in spodnjega perila ter ostalih dodatkov ne bosta čakala do zadnjega. Predlagam, da se v nakup moške obleke odpravita na poročne sejme ali v času sezonskega znižanja. Pazita pa, da ne kupita zimske kolekcije, če bo poroka poleti, ker bo ženinu vroče. Ampak kupita model iz pretekle kolekcije. K obleki spada še spodnje perilo, nogavice in pas za hlače. Nikar ne pozabita na udobne čevlje, ki jih morata do dneva poroke že malo 'znositi'.


Tudi ostale stvari morata imeti točno določene. Teden pred poroko le še 'prečekirata', če je vse, kot mora biti.

Glasbeniki
Pokličita jih teden pred poroko. V tem času bodo z mislimi že na prihajajočo soboto. Povprašajta jih, če drži ura njihovega prihoda v gostošče in če bo zasedba taka, kot ste se dogovorili. Razložita jim, da bodo imeli svojo mizo, kjer bodo lahko povečerjali.  Teden pred poroko je še zadnji čas, da jim pošljeta glasbo za otvoritveni ples, če le te ne bodo odigrali v živo. Nikar tega ne počnite zadnji dan pred poroko.

Fotograf
S kratkim telefonskim klicom, ga le spomnita, da že komaj čakata vajin sanjski dan. On je eden redkih, ki bo cel dan, na vsakem koraku, z vama. V tem tednu mu po meilu pošljita protokol poročnega dne, ki sta ga v zadnje tednu sigurno spreminjala. To je zanj zelo pomemben dokument.


Cvetje in dekoracija
Z zadnjim klicem cvetličarja preverita, če je vse tako kot ste se domenili. Preverite, če ima zabeležene prave ure in naslove, kam in kdaj mora pripeljati cvetje. Svetujem vama, da mu zaupata telefonsko številko restavracije kamor bo peljal cvetje, telefonsko številko šoferja, ki bo pripeljal vajin avto,...
                                                                                                                                                          
                                                                                                                                                              
Frizer in vizažist
Preverita, če ima zabeleženo pravo uro, kdaj se mora oglasiti pri vama. Še enkrat mu razložita koliko ima časa za svoje delo.


Cerkveni obred - župnik
Mnogi župniki imajo v upravljanju več cerkva, zato so lahko rahlo 'raztreseni'. Zato se pozanimajta, da je datum vajinega poročnega dne v svoj koledar zapisal z velikimi črkami in ne bo pozabil priti na vajino poroko.


Poročno slavje
Pri osebi, s katero ste se dogovarjali za poroko preverita če vse drži. Mnogokrat se zgodi, da zaradi posla, dan pred vašo poroko, vzamejo še kakšen dogodek, ki se lahko zavleče pozno v noč ter zjutraj, ko pride cvetličar pripravljat dekoracijo, stvari še niso pripravljene. Bog ne daj, da imajo celo na isti dan, nekaj ur pred vami, še kakšen dogodek. To se ponavadi ne konča dobro.

                                                                                                                                                           

Hotel
Preverita rezervacije sob: koliko posteljne so rezervirane, na katero ime, ali so vključili zajtr,... Če je možno jih prosita, če lahko hotelske sobe zapustite šele okoli 12.00 ure in ne do 10.00, kot je v navadi.

Nevestina obleka
Teden pred poroko sledi še zadnje pomerjanje in izposoja same obleke. V salonu jo še enkrat pomerite. V njej se sprehodite, se usedite, hodite po stopnicah (če je to mogoče), da se pripravite na čim več situacij, ki jih boste v tej obleki doživele na poročni dan.

Poročna torta
Pri slaščičarju preverita, če je poklical v gostišče, kjer bo poročno slavje in se dogovoril za uro, kdaj lahko pripelje torto.

                                                                                                                                                              

Ostali udeleženi na poroki
Ker sta se odločila, da bosta poroko organizirala sama, brez organizatorja porok, bosta verjetno v poročni dan vključila kar nekaj prijateljev, ki bodo pomagali, da bo vse potekalo kot je potrebno. 
Na poročni dan je potrebno urediti ogromno malenkosti:
-  skrb za pecivo
- razdeljevanje naprsnih šokov,
- razdeljevanje pentelj ali balonov za avtomobile svatov,
- pogostitev (predvsem priprava in pospravljanje) po pogostitvi doma, pred cerkvijo,...
- plačilo in razdeljevanje kuvert: ansamblu, golobarju, cerkvenemu pevskemu zboru,...
- prenašanje cvetličnega aranžmaja iz cerkve na civilni obred in na to še v gostišče,
- pri župniku se že v naprej pozanimajta, kako je z rižem, ki ostane pred cerkvenimi durmi. Nekateri želijo, da ga svatje za seboj pospravijo, prav tako cvetje in pentlje na klopeh
-  skrb za darila, ki jih bosta dobila od svatov,
- določita nekoga, ki ga bosta lahko pogrešala na enem delu poroke, ko bo v gostišče peljal sedežne rede in jedilne liste in jih razdelil po mizah.
- nekoga zadolžita za zahvalna darila, za svate, ki jih bosta razdeljevala na poročnem slavju,
- ,...

Hkrati pa je potrebno paziti, da ne zamujate iz lokacije na lokacijo ter da se svatje ne izgubijo.

Kljub vsem kljukicam, ki jih bosta naredila zadnji dan pred poroko, bosta verjetno skeptična, če bo vse tako potekalo kot sta si zamislila. Zato vama svetujem, da organizacijo poročnega dne prepustita poročnemu organizatorju, prijatelje pa zamenjata za poročnega koordinatorja. In svoj sanjski dan uživata 100%. Najbolj ne smiselno je na koncu poroke reči: 'Če bi se poročila še enkrat, bi sigurno vzela organizatorja poroke, da bi bilo manj stresno.'