sreda, 15. januar 2014

ALKOHOL na poroki

Alkohol na poroki je obvezna 'sestavina'. Redko katera poroka je zasnovana le na brez alkoholni pijači. Koliko in kater alkohol je priporočljiv?

Če dan začnete s šrango, bo pogostitev verjetno tudi doma. Pazita, da se svatje ne napijejo že v samem začetku. Pred vami je še dolg dan in verjetno še kar nekaj prevoženih kilometrov. Postrežita jim s svežo limonada in morda šilce domačega žganja. Tukaj zelo omejita alkoholno pijačo.

Po civilnem obredu nazdravite s penino. Kozarček na osebo bo dovolj. Zraven svatom pripravita vsaj nekaj sadja ali kakšen manjši slan prigrizek.


Po cerkveni poroki lahko nazdravite z vino. Še posebaj, če bosta imela v mašni del vključen blagoslov vina. Blagoslovljeno vino spijta skupaj z pričama in starši. Lahko to naredite po maši skupaj še z župnikom, kar v cerkvi. Lahko pa tudi zunaj nazdravita s svati.


Na poročnem slavjem se bosta glede pijače dogovorila z gostincem. Vino in pivo sta običaj na vsaki poroki. Z gostincem pa se natančno dogovorita kako bo z žgano pijačo ter s penino, če bi jo kdo želel.
Kot aperitiv ob prihodu lahko ponudita žganje: wisky, borovničke, kakšen liker, jagermaister,... Ali pa lahko klasične žgane pijače zamenjata za coctail. V lanskem letu se je pil mohito in cuba libre. Morda še kakšen bolj sladek coctail za ženske. Za vsakega en kozarec.


Žgana pijača v večernih urah naj bo omejena, da vaju ne bo šok ob predložitvi računa. Gostincu določita koliko žgane pijače plačata vidva, ostalo naj si svatje plačujejo sami.
Če bosta žgano pijačo čisto omejila ter jo prepovedala prodajati gostincu, se zavedajta, da svatje hodijo drugam. Vem žalostno, vendar to se dogaja. Tako hodijo na skrivaj piti oz. se ga hitreje napijejo, ker na drugi lokacijo spijejo za nazaj in za naprej, ker vejo da kasneje ne bo.
V lanskem letu smo imeli tri poroke, kjer je bilo žganje prepovedano in se je dogajalo točno to!


Poroka ni pijanka, vendar svatje pričakujejo, da se bodo zabavali, tudi z alkoholom.

Namesto klasičnih pijač lahko svatom ponudita bovle, sangrijo, lubenico z vodko,... Nekaj drugačnega in privlačnega.
Pazita da kjer se pije alkohol, je vedno zraven tudi kaj za prigriznit.


Tudi vidva omejita svoje 'potrebe' po alkoholu.


foto: pinterest

ponedeljek, 13. januar 2014

POROČNA DARILCA ZA SVATE


Čokoladni konfeti, klasična fotografija v ovitku in škatla s piškoti je OUT, pase, preteklost,...!!!
Vama potem zmanjka idej? Nikaar, bodita drzna in drugačna.
Zahvala je lahko povezana z tematiko vajine poroke, lokacijo kjer bo potekala poroka, kaj kar naredita sama ali po čemer vaju poznaju svatje.
In kaj naj bi toi bilo?

Glede na lokacijo poroke: Primorska
Svatom lično zapakirajta oljčno olje (lahko je samo 1dc), morsko sol, izdelek iz sivke, rožmarina, primorska zelišča,...


Dolenjska, Štajerska
Vino, ki  ga pridelate doma ali v vaši bljižini. Kupita stekleničke (manjše količine), dajta izdelat nalepke za steklenico ali obešenko in darilo bo nepozabno.


Gleda na tematiko poroke: narava, posušeni čaji ki jih nabereta sama, predmet za srečo (podkev, slnček, deteljica) majhen glinen slonček za srečo ali kakšen drug amulet za srečo. Lahko je tudi obesek za ključe, kjer je isti motiv kot je rdeča nit vajine poroke.


Za zahvalo lahko izbereta ličen USB ključek na katerega naložita vajino fotografijo in nekaj glasbe, ki vama je všeč. Lahko pa glasbo zapečeta na CD in kot uvitek data vajino sliko iz poroke.


Če bosta darila začela pripravljati veliko prej, lahko pripravita domačo marmelado, zasejeta svoj mini vrtiček za svate, iz fimo mase ali gline sama oblikujeta mini zahvale, ki jih pobarvata in okrasita.


V steklen lonček lahko pripravita po nivojih sestavine za mafine ali kakšno drugo drobno pecivo.


V čokoladnici lahko naročita dva pralineja z vajinimi inicilkami.

V zahvalo lahko svatom podarita sadež, z receptom, kako ga uporabiti v kakšni slastni sladici.


Če bo poroka v bolj jesenskih ali zimskih časih pa svatom podarita dekico. Nanjo dajta tiskat ali vezt kakšno malenkost (inicialki, srček,...). Lahko jim podarita tudi bombažne nakupovalne vrečke, brisače,...


Nikakor ne pozabita na prav posebne goste in prav posebna darilca - otroke.


www.zelimo.si
www.najina-poroka.com

torek, 7. januar 2014

Njegovi čevlji

Ko govorimo o poročnih čevljih je ponavadi v prednosti nevesta. Vendar tudi izbira čevljev za ženina je lahko problematična in dolgotrajna. Ponavadi so njegovi čevlji črni, ni pa nujno. Če bo obleka v kakšni drugi barvi, morajo biti v vsaj približno istem oddtenku njegovi čevlji. Če je barva kakšna posebna je najlažje, da se čevlje naroči pri čevljarju. S svojim možem sva jih naročila v Tržiču pri čevljarju (bili so oranžni). Vendar lansko leto sem skupaj s parom, ki sta se poročila maja, obiskala mojstra Vodeba. Stara šola, z modernim pridihom. Lahko pa so čevlji čisto 'odpiljeni'. Nekateri ženini si obujejo tudi športne copate, drugi škornje ali pa eksperimentirajo z barvami.



Obvezno mora ženin nostiti 'nore' nogavice ter napis na podplatih.


Čevlji so tudi zelo fotogeničen in priljubljen fotografski element.


Vem da smo slovenci bolj sramežljivi, vendar midva sva ta mit podrla z oranžnimi čevlji.